Americká centrálna banka už plánuje otočku.

Federálna centrálna banka (FED) po svojom decembrovom zasadnutí uviedla, že jej snaha o „mäkké pristátie“ bude podľa všetkého úspešná. Reštriktívne opatrenia FEDu spomalili ekonomicky rast USA do takej mieri, že inflácia výrazne poklesla, ale zároveň hospodárstvo neupadá do recesie.

Centrálni bankári USA na svojom poslednom zasadnutí, ktoré sa konalo 13. decembra, jednomyseľne zahlasovali za ponechanie úrokových sadzieb na rovnakej úrovni. Zároveň sa aj zhodli na tom, že v roku 2024 znížia úrokové sadzby až trikrát, a to vždy o 25 bázických bodov. „Inflácia sa znížila zo svojich maxím, a to bez výrazného nárastu nezamestnanosti. To je veľmi dobré,“ povedal šéf FEDu Jerome Powell na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia menového výboru.

FED môže byť s výsledkom svojho niekoľkomesačného tvrdého úsilia spokojný. Inflácia sa blíži do cieľovej úrovne na hladine 2 %. Mimoriadne odolný rast počtu nových pracovných miest sa v posledných mesiacoch konečne spomalil, ale nezamestnanosť zostala nízka. Centrálna banka má vo svojej podstate dva hlavné ciele a jej úlohou je nájsť rovnováhu, ktorou naplní oba súčasne. Prvým z nich je udržať na primeranej úrovni infláciu, druhým zas zamestnanosť. Úloha centrálnej banky je zložitá pretože vzťah medzi infláciou a nezamestnanosťou ovplyvňujú mnohé faktory a tieto ciele bývajú podľa ekonomickej teórie navzájom inverzné. Keďže centrálna banka vo svojom boji s infláciou významne pokročila, svoju pozornosť teraz musí zamerať na zamestnanosť.

Plánovaný pokles úrokových sadzieb by priniesol trhom úľavu. Nižšie sadzby podporia ekonomiku tým, že financovanie bude lacnejšie pre investorov, firmy aj domácnosti. Informácie, ktoré poskytla americká centrálna banka po jej poslednom zasadnutí v tomto roku, zaplavili trhy optimizmom. Akciové indexy okamžite podrástli a nachádzajú sa v blízkosti svojich historických maxím. Zmiernenie prísnej menovej politiky otvorí priamu cestu ďalším rastom.

Z pohľadu investora je ohlásený pivot FEDu znamením, že môžeme na trhu očakávať rastúce obdobie. Tí investori, ktorí nestihli využiť nákupné príležitosti akýchkoľvek foriem aktív v cenových prepadoch, ešte majú stále šancu nezmeškať vlak výhodnej investície. Avšak, na trhoch nie je nič isté, môžu nastať rôzne mimoriadne situácie, ktoré rozbijú plány centrálnej banky aj investorov. Príkladom takého šoku je nedávna pandémia covid-19, či invázia Ruska na Ukrajinu. Takéto nečakaná zvraty neberú ohľad na úspešnosť politiky centrálnej banky a obozretný investor to musí mať vždy na zreteli. „Výbor by bol pripravený podľa potreby upraviť pozíciu menovej politiky, ak sa objavia riziká, ktoré by mohli brániť dosiahnutiu cieľov výboru. Hodnotenia výboru budú brať do úvahy širokú škálu informácií vrátane údajov o podmienkach na trhu práce, inflačných tlakoch a inflačných očakávaniach, ako aj o finančnom a medzinárodnom vývoji,“ uvádza správa zo zasadnutia FEDu.

Kým americká centrálna banka uvažuje o znižovaní úrokových sadzieb, situácia v Európe je odlišná. Európska centrálna banka (ECB) rovnako ako FED, ponechala v decembri úrokové sadzby nezmenené, avšak zdôraznila, že o znižovaní sadzieb ešte ani náhodou nediskutuje. Tu je vhodné zobrať do úvahy fakt, že FED začal svoj boj s infláciou o niekoľko mesiacov skôr ako ECB. A teda je pravdepodobné, že kroky FEDu, ktoré sa týkajú zmierňovania reštriktívnej politiky, bude nasledovať ECB už o pár mesiacov. Tlačí ju do toho aj hrozba recesie, keďže ukazovatele ekonomickej aktivity strmo klesajú. „Tieto údaje načrtávajú skľučujúci obraz, keďže ekonomika eurozóny nevykazuje žiadne zreteľné známky oživenia. Naopak, už šesť mesiacov po sebe sa zmenšuje,” uviedol hlavný ekonóm Hamburg Commercial Bank (HCOB) Cyrus de la Rubia. „Pravdepodobnosť, že eurozóna sa od 3. štvrťroka nachádza v recesii, zostáva mimoriadne vysoká.”

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny