Fyzické zlato verzus “zlaté“ ETF.

Mnoho odborníkov zo sveta investovania či ekonomiky, za všetkých spomeňme mená ako Ray Dalio a Robert Kiyosaki, je toho názoru, že zlato by malo byť v tej či onej miere súčasťou investičného portfólia každého investora.

V rámci nasledujúcich riadkov si posvietime na dve najobľúbenejšie investičné možnosti: fyzické zlato a “zlaté“ ETF. Obe možnosti ponúkajú viacero rovnakých no i odlišných výhod a tiež nevýhod. Detailne sa však pozrieme na tie najvýraznejšie, ktorými sa od seba odlišujú.

Prečo investovať do zlata?

Zlato nie je v prvom rade investícia, ale pri raste ceny splňať aj funkciu investície. Investícia do zlata prináša hneď niekoľko výhod. Tento drahý kov je považovaný za výborné aktívum v časoch politickej či ekonomickej neistoty ba až krízy a tiež v časoch vysokej inflácie vďaka minimálnej korelácii s inými aktívami. Vo všeobecnosti je zlato výborným prostriedkom na boj proti inflácii.

Navyše, zlato si svoje postavenie vzácnej komodity (vzácneho aktíva) drží už tisícky rokov a jeho hodnota z dlhodobého hľadiska stúpa. Tieto faktory z investície do zlata robia rozumný krok ako diverzifikovať svoje investičné portfólio a znížiť tak riziko prípadných finančných strát.

 

Vývoj ceny zlata za uplynulé dekády, 03.03.2023, zdroj: Gold Price

Fyzické zlato. 

Investovanie do fyzického zlata najčastejšie znamená kúpu zlatých tehličiek alebo zlatých mincí. Čo sa týka tehličiek, kúpiť sa dajú v rôznych hmotnostiach a to už od jedného gramu. Najrozšírenejším typom je tehlička o hmotnosti jednej trojskej unce (31,1 g), keďže práve trojská unca je základnou jednotkou hmotnosti drahých kovov. V čase písania tejto vety sa hodnota jednej trojskej unce zlata pohybovala na úrovni 1 739,95 eur.

Zlaté mince sú taktiež veľmi obľúbené. Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie patria Canadian Maple Leaf, U.S. Eagle či South African Krugerrand.

Výhody vlastnenia fyzického zlata. 

Fyzická, hmatateľná investícia – Jednoducho povedané, ide o investíciu, ktorej sa môžete dotknúť, ktorú si môžete poťažkať v rukách, ktorú fyzicky vlastníte a pripraviť vás o ňu môže v podstate len strata alebo krádež.

Rezerva a opora v krízových časoch – Predaj fyzického zlata predstavuje rýchly spôsob, ako prísť k peniazom. Alebo, ako mať v rukách niečo hodnotné v prípade, že by peniaze z nejakého dôvodu stratili svoju hodnotu.

Nezávislosť – Akonáhle vlastníte fyzické zlato a navyše ho máte doma, máte k dispozícii hodnotné aktívum, s ktorým si môžete robiť čo len chcete bez obmedzení brokera či spravovateľa fondu.

Nevýhody vlastnenia fyzického zlata. 

Poplatky a náklady za úschovu, poistenie či doručenie – Ak sa rozhodnete mať vaše zlaté tehličky uložené doma, treba rátať s poplatkom za doručenie. Pre úplnosť ešte dodajme, že v tomto prípade tiež vyvstáva otázka bezpečnosti uskladnenia zlata doma. Predstavuje to istú mieru rizika, no jej vnímanie je čisto individuálne.  Ak sa rozhodnete svoje zlato uskladniť inde, nezabudnite na poplatky za úschovu. Výška týchto poplatkov je rôzna a je vhodné si porovnať rôzne ponuky. 

Premium (prirážka) – Tento pojem môžeme do slovenčiny preložiť ako prirážka k cene. Zrkadlia sa v nej napríklad výrobné náklady, dopravné náklady, odmena pre predajcu a pod. Opäť, výška prirážky sa produkt od produktu líši a platí, že pri väčších tehličkách alebo minciach je nižšia, ako pri menších. Navyše, táto prirážka sa môže objaviť aj pri predaji pri niektorých predajcoch, preto si každého predajcu preverte. 

              Zlaté tehličky, zdroj: Pexels

“Zlaté“ ETF.

Jednoducho povedané, ETF - Exchange-Traded Fund (fond obchodovaný na burze), funguje podobne ako podielový fond. Umožňuje ľudom investovať do rôznorodých aktív obchodovaných na burze, v tomto prípade do fyzického zlata. Spoločnosť, ktorá takýto ETF ponúka, nakupuje a drží fyzické zlato a investori nakupujú podiely vo fonde. Jeden podiel predstavuje fixne stanovený objem zlata, napríklad jednu desatinu trojskej unce. Cena sa samozrejme odvíja od súčasnej trhovej ceny zlata.

ETF fondov tohto druhu je hneď niekoľko a dá sa do nich zainvestovať skrz mnoho brokerov. Pri výbere fondu však treba postupovať obozretne a je potrebné si ho poriadne overiť. Množstvo fondov totižto nepozostáva len z investície do fyzického zlata ale nájdu sa v nich tiež akcie spoločností, ktoré zlato ťažia či vydávajú a iné. To môže mať svoje výhody i nevýhody no ak chce niekto investovať len do zlata, je potrebné si vyhliadnutý fond overiť.

Výhody investície do “zlatých“ ETF

Jednoduchosť a praktickosť – Ak nie je svet investovania do akcií a ETF niekomu úplne cudzí, investovanie do zlatých ETF je veľmi jednoduché a v priebehu niekoľkých klikov môže byť zainvestované. To isté platí pre prikupovanie či predávanie. Práve jednoduchosť a rýchlosť predaja je veľkou výhodou oproti fyzickému zlatu.

Neplatí sa premium, odpadávajú poplatky a náklady za úschovu, poistenie či doručenie – Všetko uvedené pri tejto investícii nehrá žiadnu rolu. S istými poplatkami je potrebné rátať, ale keď spočítame hodnotu prirážky a zvyšné poplatky pri fyzickom zlate, tie v prípade ETF sú vo väčšine prípadov nižšie.

Nevýhody investície do “zlatých“ ETF

Nevlastníte fyzické zlato – Tento fakt je pravdepodobne samozrejmí, no napriek tomu ho treba uviesť. Investícia do zlatého ETF neznamená, že zlato vlastníte. Taktiež svoj podiel vo fonde nemôžete vykúpiť v podobe zlata a ani ho vymeniť za zlato. A keďže nemáte fyzické zlato v rukách, ide o špekuláciu. 

Riziko zániku fondu – Zánik veľkého ETF či až skrachovanie spoločnosti, ktorá ho vydáva a spravuje, sú nepravdepodobné riziká no nie nemožné. Ak by sa tak stalo v prípade brokera regulovaného autoritami ako napríklad Úrad pre finančné riadenie, ECB a v našom prípade tiež NBS, neznamenalo by to okamžitú a definitívnu stratu všetkých peňazí. Aktíva klientov sú do istej miery chránené no mnoho ľudí by o väčšiu či menšiu časť svojich peňazí aj tak prišlo. Nehovoriac o nepríjemných komplikáciách.

Záver

Ako bolo v úvode spomenuté, obe investičné možnosti zdieľajú viacero výhod i nevýhod. Je potrebné si uvedomiť, že pri ETF ide čislo o špekuláciu s cenou, nie fyzické vlastnenie investičného zlata. Naším odporúčaním je vlastniť fyzické zlato alebo vo forme tehličiek a mincí. Iba zlato, ktoré reálne máte v rukách, je pre vás ochrana. 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Tím Goldsafe

Radi Vám prinášame aktuality z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny