Základ krízovej finančnej sebaobrany

Karpiš blog big (1200 × 563 px).png

Nemám v osobných financiách ambície presne predpovedať a časovať. Skúsenosť mi hovorí, že stačí sa pozerať okolo seba a zareagovať, keď sa to začne diať. Rýchlejšie než priemerný spoluobčan alebo ekonóm v centrálnej banke. Základným pravidlom krízovej sebaobrany je, uveriť vlastným očiam a keď príde čas, konať.

Verte mi, nie je to tak náročné, ako to na prvý pohľad vyzerá. Len si spomeňte, ako tu takmer rok ekonómovia popierali rozbiehajúcu sa cválajúcu infláciu, ktorá na nás odvšadiaľ kričala. Áno, niekedy sa človek vyplaší nadarmo. No radšej skočiť do tej vody po Joža alebo do banky po peniaze tri krát viac, než je nutné, ako o jeden krát menej.

Tieto dni si často spomeniem na túto moju skratku z mája.

21.png

Následky monetárnej politiky ECB a chýb v energetickej politike EÚ budeme špeciálne cítiť na Slovensku. Dajme tomu, že uveríme, že sa podarí naplniť socialistické nápady stropovania ceny časti spotrebovanej elektriny pre slovenské domácnosti. Rast ceny zvyšku spotreby elektriny, ceny plynu a pohonných hmôt pravdepodobne aj tak povedú k dvoj alebo viacnásobným nákladom na bývanie v nasledujúcich rokoch. Tieto výdavky sa obmedzujú ťažšie než návšteva reštaurácie, či nákup novej bundy či bicykla. Aspoň trochu kúriť a svietiť treba. Už dnes výdavky na bývanie (elektrinu, plyn a vodu) tvoria 1/5 celkových výdavkov slovenskej domácnosti. Dopad na chudobné domácnosti bude zásadný a som zvedavý na politické a spoločenské efekty týchto zmien.

Okrem výbušnej politickej atmosféry to bude mať vplyv aj na najobľúbenejšie investičné aktívum a dôchodkové sporenie tunajších domácností – nehnuteľnosti.

Cena aktív je odvodená od budúcich výnosov, ktoré toto aktívum má potenciál generovať. Výrazný rast výdavkov na bývanie výrazne zníži očakávané výnosy z bytov a domov.

Vykurovať obrovský dom na Orave, v ktorom bývajú dvaja ľudia, bude luxus. K tomu rastúce úroky na hypotékach. Čo si myslíte, že to spraví s cenami nehnuteľností? Môj tip je, že nasledujúce roky donútia žiť niektorých Slovákov viac pokope. „Nedostatok nehnuteľností“ je relatívny pojem a dopyt po nehnuteľnostiach nie je vesmírna konštanta.

Pomaly sa preklápame z fázy, keď všetci čakajú na to, kedy nakúpia lacnejšie akcie do fázy, keď niektorí ľudia nebudú vedieť, z čoho zaplatia za kúrenie. Kedy požiar vypukne je empirická otázka, na ktorú nemá nikto odpoveď. Osobné financie by mali byť nachystané na krízový scenár neustále. Na to je diverzifikácia, zlato, bitcoin a  pravidlá, ktoré tu omieľam. Doplňte finančnú rezervu, nachystajte svetre na zimu a do ruky pukance.

Situáciu budeme sledovať.

Článok je časťou newslettera od Juraja Karpiša a prihlásiť sa môžete na odber tohto newslettera tu - www.jurajkarpis.com

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Ing. Juraj Karpiš

Juraj Karpiš študoval finančný manažment na Fakulte manažmentu UK. Pracoval v domácich a zahraničných finančných inštitúciách, je spoluzakladateľom a predsedom ekonomického think tanku INESS. Bol členom krízového ekonomického štábu ministra financií a krízovej ekonomickej rady ministra hospodárstva. Zameriava sa na monetárnu politiku a finančný systém. Časopis .týždeň ho označil za osobnosť roku 2011. V roku 2015 vydal ekonomický bestseller „Zlé peniaze – sprievodca krízou“ vo februári 2021 mu vyšla kniha „Ako na zlato – praktický sprievodca sporením v zlate“. Vydáva online časopis „Zlé peniaze, dobrý život“. 

Aktualizujeme ceny